OM BJÄRHUS

Huset vid kullen

Bjärhus som är skånska för ”huset vid kullen” är beläget i Söndraby invid Söderåsen i västra Skåne, ett stenkast från Klippan. Gården som funnits sedan 1660, bedrivs av Elisabeth och Lars Hansson med sönerna Gustav, Erik och Nils och har varit i familjen ägor i sju generationer. Förädling, charkuteri och gårdsbutik drevs tillsammans med Anneli och Leif Persson fram tills sommaren 2022 då Max Persson och Joel Mattiasson tog över verksamheten i butik, catering och charkuteri.

MUNKARNAS HÅLLBARHETSTÄNK LEVER KVAR

Den mark som Bjärhus boskap betar på idag, brukades redan på 1100-talet av cistercienmunkarna vid Herrevadskloster. Munkar som flitigt planterade köks- och läkeväxter för kryddor och medicin.

Munkarnas tradition och hållbarhetstänk är något vi har med oss än idag varvid vi sår in örter i beteshagarna. Här finns bland annat svartkämpe, kummin, cikoria, kärringtand, vitklöver och lusern som bidrar till köttets rika smak.

Bjärhus var den sjätte gården i Sverige att KRAV-certifieras redan 1989

TRADITION OCH HANTVERK

Att framställa en lufttorkad grisnacke är inget hastverk. Inte heller att tillverka syrad korv. Bra mat för oss har många aspekter. God smak är givetvis en grundförutsättning men även näringsinnehåll, produktsäkerhet och spårbarhet för alla råvaror och ingredienser. Maten från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre. Framförallt så känns det bra i magen.

GÅRDSBUTIKEN

I vår kompletta gårdsbutik hittar du givetvis våra prisbelönta charkuterier, gårdens egna ekologiska nöt- och lammkött (eller kött från närliggande gårdar) och ett stort utbud av våra ekologiska grönsaker. Vi har också mycket ekologiska specerier och annat gott som är hållbart producerat. Varmt välkommen in och botanisera, vi hjälper dig gärna med tips och inspiration.

CHARKUTERI AV MÄSTARKLASS

Sedan 2006 har Bjärhus charkdelikatesser tilldelats flera fina utmärkelser, under bland annat chark-SM, vilket vi är mycket stolta över. Bakom delikatesserna står vår charkexpert Leif Persson som också är en eftertraktad utbildare och föreläsare inom charkhantverk. Under senare år, har Leifs son Max tagit ett allt större ansvar för charkuterierna, och bidrar med kreativitet och nytänk, när Leif står för kunskap och erfarenhet.

VÅRA KRAV-GRÖNSAKER

I vår gårdsbutik hittar ni även de grönsaker som vi odlar på Bjärhus frodiga fält enligt KRAV:s regler. Under sommaren och hösten finns det mängder av rovor, betor, potatis, bönor och blad. Under vintern säljer vi det vi kan lagra och inköpta kravgrönsaker.

Allt lamm-, kalv- och oxkött vi använder kommer från djur som fötts och levt hela sina liv på gården medan det ekologiskt grisköttet köps in från Rosersbergs Gård.