Produkter

På Bjärhus får maten ta tid

Vår grundinställning under de drygt 30 år vi arbetat med mat är att den ska produceras där den konsumeras. Till vår överraskning, glädje och stolthet har flera av våra produkter nu fått vingar och säljs idag till krogar och delikatessbutiker runt om i landet. Något vi aldrig kommer att tumma på däremot är vetskapen att varenda köttbit i våra produkter kommer från djur som haft ett gott liv. Oavsett om det är från vår gård eller grannens.

Bjärhus lufttorkade grisnacke

Bjärhus lufttorkade grisnacke är en hel muskel som skärs ut från grisens nacke ner till fjärde ryggkotan för att sedan saltas, kryddas med vår egen kryddblandning och torkas i minst 240 dagar. Resultatet blir ett smakrikt kött med nötiga toner som smälter i munnen när det avnjuts i tunna skivor.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus oxbotten

Bjärhus oxbotten består av två fraktioner av omalt, saltat oxkött från våra egna djur, ett magrare och ett fetare, som pressats i oxbottenfjälster tillsammans med aromatisk grönpeppar. Därefter har de kallrökts, torkats och utvecklat en mjäll textur och finstämd nötsmak.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus lammrulle

Lammrulle är gjord på de finaste lårbitarna och ryggfilén från Bjärhus egna ungtackor. Köttet saltas, handstoppas i oxbottenfjälster och kallröks sedan varsamt. Resultatet blir ett smakrikt kött som smälter i munnen när det skivas tunt.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus lufttorkade fårfiol

Vår fårfiol är saltad och lufttorkad bakdel från Bjärhus egna ungfår. Steken har fått hänga och lufttorka på ben i åtta månader varvid det utvecklats ett för gården unikt, aromatiskt vitmögel på ytan. Fårfiolen har en kraftfull arom och lång eftersmak.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus spickekorv

Spicke på skånska betyder att maten är saltad och torkad. Precis så är fallet med vår mustiga spickekorv som gjorts på malet griskött från gårdar i närheten. Efter stoppningen får korvarna hänga och utveckla smakerna i mognadsrum där gårdens egen vitmögelkultur ger den unika smaken.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus salami

En handstoppad, kallrökt och lufttorkad korv på skånsk gris och gårdens eget nötkött. Sparsamt kryddad med lök och varsamt alspånsrökt för att framhäva den finstämda köttsmaken. Påminner om en norditaliensk salami i texturen men har den friska syra som är signumsmak för det nordiska korvhantverket.

Beställ via vårt formulär
Mormor Annies korv

Vår mormor Annie var en riktig skånsk husmor. Därför är hennes korv både en hyllning till henne själv och till det traditionella skånska mathanverket. Ingredienserna är gårdens eget nötkött, grannens gris, potatis och mjölk blandat med traditionella kryddor.

Beställ via vårt formulär
Bjärhus lammring

Lammringen är den första charkprodukt som producerades på Bjärhus. Köttet kommer från gårdens egna djur och har smaksatts med vår egen kryddblandning. Smaken är fyllig och syrlig med mycket kött- och örtsmak. Lammringen blir bara godare ju mer du torkar den.

Beställ via vårt formulär

Bjärhus

Hantverk och Kvalitet

Bjärhus betyder ”huset vid bjäret”, vilket är skånska för ”huset vid kullen”, och är beläget i Söndraby invid Söderåsen strax utanför Klippan i västra Skåne. Den mark som Bjärhus boskap betar på idag brukades redan på 1100-talet av cistercienmunkarna vid Herrevadskloster. Cistercienserna var en praktiskt arbetande orden vilket innebar att deras munkkloster anlades på platser där man kunde utnyttja naturens tillgångar i form av vattenkraft, betesmarker, fiskevatten, skog och mineraler. Många av vår trakts kulturväxter och odlingstraditioner har gjorts kända genom munkarnas medverkan. De odlade inte bara fruktträd och bärbuskar, utan även köks- och läkeväxter för kryddor och medicin. Kryddor som genom att vi blandar dem i utsädet, finns kvar i Bjärhus beteshagar och ger smak åt köttet.

 

Gården som funnits sedan 1660, bedrivs av Elisabeth och Lars Hansson med sönerna Gustav, Erik och Nils och har varit i familjen ägor i sju generationer. Förädling, charkuteri och gårdsbutik drivs tillsammans med Anneli och Leif Persson där Leif är charkuterist och den som ligger bakom gårdens prisbelönta delikatesser. Bjärhus var den sjätte gården i Sverige att KRAV-certifieras redan 1989. På gården finns en butik där egenproducerade charkdelikatesser av lamm, kalv, oxe och gris finns till försäljning. Under säsong erbjuds även olika sorters vilt och ekologiska grönsaker från egen odling.

“Bjärhus betyder ”huset vid bjäret”, vilket är skånska för ”huset vid kullen.”

Mer om Bjärhus