Om BJÄRHUS

Bjärhus som är skånska för ”huset vid kullen” är beläget i Söndraby invid Söderåsen i västra Skåne. Gården som funnits sedan 1660, bedrivs av Elisabeth och Lars Hansson med sönerna Gustav, Erik och Nils och har varit i familjen ägor i sju generationer. Förädling, charkuteri och gårdsbutik drivs tillsammans med Anneli och Leif Persson där Leif är charkuterist och den som ligger bakom gårdens prisbelönta delikatesser.

Munkarnas hållbarhetstänk lever kvar

Den mark som Bjärhus boskap betar på idag, brukades redan på 1100-talet av cistercienmunkarna vid Herrevadskloster. Munkar som flitigt planterade köks- och läkeväxter för kryddor och medicin.

Munkarnas tradition och hållbarhetstänk är något vi har med oss än idag varvid vi sår in örter i beteshagarna. Här finns bland annat svartkämpe, kummin, cikoria, kärringtand, vitklöver och lusern som bidrar till köttets rika smak.

 

Bjärhus var den sjätte gården i Sverige att KRAV-certifieras redan 1989

Layer 169

Tradition och hantverk

Att framställa en lufttorkad grisnacke är inget hastverk. Inte heller att tillverka syrad korv. Bra mat för oss har många aspekter. God smak är givetvis en grundförutsättning men även näringsinnehåll, produktsäkerhet och spårbarhet för alla råvaror och ingredienser. Maten från Bjärhus står för hänsyn till miljö, människor och djur i kombination med tradition och hantverk. Det kan inte stressas fram utan tar tid. Omsorg och hantverk kostar lite mer men smakar mycket bättre. Framförallt så känns det bra i magen.

Gårdsbutiken

I vår kompletta gårdsbutik hittar du givetvis våra prisbelönta charkuterier och gårdens egna ekologiskt certifierade kött och grönsaker. Vi har också mycket ekologiska specerier och annat gott som är hållbart producerat. Varmt välkommen in och botanisera, vi hjälper dig gärna med tips och inspiration.

Layer 170

 

“Allt lamm-, kalv- och oxkött vi använder kommer från djur som fötts och levt hela sina liv på gården medan grisköttet köps in från närliggande uppfödare.”

CHARKUTERI AV MÄSTARKLASS

Sedan 2006 har Bjärhus charkdelikatesser tilldelats utmärkelser under bland annat chark-SM vilket vi är stolta över. Höjdpunkterna var 2012 då vår lufttorkade grishals vann mästartitel för bästa lufttorkade produkt och 2014 då vi utnämndes till Skånes bästa matproducent av Magasinet Skåne. Bakom delikatesserna står vår charkexpert Leif Persson som också är en eftertraktad utbildare och föreläsare inom charkhantverk.

 

BRONS TILL BJÄRHUS SALAMI 5 OKTOBER 2015

bronsmedalj_32mm_2015_platta

 

Till vår stora glädje och stolthet tilldelades Bjärhus salami bronsmedalj i kategorin ”lufttorkad korv” med motiveringen:
”Bra hantverk med smak och doft perfekt balanserat! Som en bra svensk medvurst.”

SM i Mathantverk hölls i år för 19:e året i rad på Frösö Convention Center på Frösön i samband med Saerimner-mässan. Tävlingen, som är den största i sitt slag, arrangeras med syfte att synliggöra och stimulera mathantverk.

Våra KRAV-grönsaker

I vår gårdsbutik hittar ni även de grönsaker som vi odlar på Bjärhus frodiga fält enligt KRAV:s regler. Under sommaren och hösten finns det mängder  av rovor, betor, potatis, bönor och blad. Under vintern säljer vi det vi kan lagra och inköpta kravgrönsaker.

midsommarkorg